Ronald McDonald Talosta löytyi rauhaa ja vertaistukea – Jannika Itäsen matka vei auttajasta asukkaaksi

Kun Jannika Itänen järjesti Onnenpäivä-tapahtumaa Ronald McDonald Talon hyväksi vuonna 2010, ei hän arvannut olevansa Talon asukas muutamaa vuotta myöhemmin. Talon rauhallinen, kodinomainen ympäristö teki sydänvikaisen pojan perheen elämän sairaala-aikana helpommaksi. – Koin Ronald McDonald Talon ihanana paikkana, Jannika kertoo.

Jannika Itänen työskenteli McDonald’silla Porin ja Turun ravintoloissa vuodesta 2008 vuoteen 2012 saakka. Työuran aikana hän oli mukana järjestämässä Onnenpäivä-tapahtumia, joissa kerättiin rahaa vuonna 2002 avatulle Ronald McDonald Talolle. Jannikalle Talo oli tuttu yleisellä tasolla.

– Tiesin, että se sijaitsee Helsingissä ja että siellä perheet voivat asua, jos heidän lapsensa ovat sairaalahoidossa, Jannika sanoo.

– Rahan kerääminen Talolle tuntui hienolta, vaikka asia ei silloin itseä vielä koskettanutkaan, hän jatkaa.

Tämän vuoden kesäkuussa Talo tuli Jannikalle tutuksi henkilökohtaisesti.

Vuonna 2014 Jannikalle ja puoliso Jami Alhoselle syntyi poikavauva, Eemi. Raskaudenaikaisissa ultraäänitutkimuksissa vauvan sydämestä löytyi sydänvikaepäily. Kun Eemi toukokuun viimeisenä päivänä syntyi, epäilyt vahvistuivat. Välitöntä vaaraa tai haittaa sydänviasta ei onneksi ollut.

– Eemi kasvoi hienosti ja oli energinen – välillä liiankin, Jannika nauraa.

Leikkaus oli kuitenkin edessä ja heti Eemin 2-vuotissyntymäpäivän jälkeen perhe matkasi Helsinkiin. Eemin ollessa sairaalahoidossa, saivat vanhemmat yhden hotelliyön jälkeen huoneen Ronald McDonald Talosta.

Talon rauhallinen ympäristö tuli tarpeeseen

Hälyisen Helsingin keskustan jälkeen Ronald McDonald Talo Meilahden huvila-alueella tuntui ihanalta paikalta.

– Eemin leikkaus jännitti ja ahdisti, eikä keskustan stressaava ympäristö auttanut asiaa. Kun ajoimme auton Talon pihaan, huomasimme, miten rauhallista siellä oli.

Ronald McDonald Talo tarjosi paitsi rauhaa stressin keskellä, myös käytännön hyötyä. Pienillä arkisilla asioilla, kuten kaapissa odottavalla kahvipaketilla oli suuri merkitys.

– Kun oli viettänyt 12 tuntia sairaalassa ja oli väsynyt ja Talolla pystyi keittämään kahvit, se oli siinä tilanteessa iso juttu, Jannika sanoo.

– Ja sellainenkin asia, että on mahdollisuus pestä pyykkiä. Emme olleet pakanneet koko vaatevarastoa todellakaan mukaan, Jannika jatkaa.

”Olemme mukana Talon toiminnassa tulevaisuudessakin”

Talolla oli tarjolla myös erittäin tärkeää vertaistukea. Useammalla perheellä oli sama tilanne kuin Jannikalla ja Jamilla: lapsi sydänleikkauksessa. Lasten kuulumiset vaihdettiin usein yhteisen ruoka- tai kahvipöydän ääressä.

Jannikan ja Jamin perhe vietti Talolla reilun viikon. Siinä ajassa pieni potilas ehti jo toipua kotiinlähtökuntoon. Viikko Ronald McDonald Talolla herätti halun olla jatkossakin mukana Talon toiminnassa.

– Meiltä on vajaan parin tunnin matka Talolle ja haluamme ehdottomasti mennä auttamaan jollain tavalla, vaikka sitten pihatalkoissa, Jannika sanoo.

Muita auttamisenhaluisia Jannika haluaa muistuttaa pienten tekojen merkityksellä. Ronald McDonald Talolla annetun avun huomaa konkreettisesti. Vaikka sitten pitkän päivän jälkeen nautitun kahvikupin muodossa.