FI | EN

Atrialta 25 000€ lahjoitus maalauskampanjaamme!

 

Vihreän talon tarina – 1800-luvun maatalosta perheiden turvasatamaksi.

Helsinkiläisellä huvila-alueella seisoo vihreä talo, joka on aikoinaan ollut Nurmon suurimpia maataloustiloja. Nykyään talo palvelee Ronald McDonald Lastentalosäätiön pihapiirissä majoittaen perheitä, joiden vakavasti sairasta lasta hoidetaan HUSin Uudessa lastensairaalassa. Atria lahjoitti 25 000 euroa talon ulkopinnan maalaamiseen.

Pihan luumupuu kukkii valkoisenaan alkukesän merkiksi. Ronald McDonald Lastentalosäätiön talojen vehreässä pihapiirissa, Helsingin Vähä-Meilahdessa, seisoo kolme komeaa pastellinväristä huvilaa, joista jokaisella olisi mielenkiintoinen historia kerrottavanaan. Taloissa majoitetaan vuosittain 400 vakavasti sairastuneen lapsen perhettä: pihasta on vain vajaa kilometri HUSin Uudelle lastensairaalalle, jonne vanhemmat pääsevät kävellen lähelle omaa lastaan.

Tänään pääosassa on kuitenkin taloista merenpuoleisin eli Vihreä Talo, jonka ulkolaudoituksen maalausurakka on käynnistymässä näillä hetkillä: maalarit parveilevat jo talon liepeillä pystyttäen telineitä ulkoseiniä vasten. Maalareiden lisäksi paikalla on Ronald McDonald Lastentalosäätiön toiminnanjohtaja Johanna Huhtariihi, Atrian vastuullisuusjohtaja Merja Leino sekä pohjalaissisarukset Kimmo Ala-Penttilä ja Riitta Ojanperä.

Atria on mukana merkittävästä syystä: se rahoittaa 25 000 euron lahjoituksellaan Vihreän Talon maalausurakan. Säätiön toiminnanjohtaja Johanna Huhtariihi päätti kysyä Atrialta lahjoitusta, onhan Atria mukana lähes jokaisen suomalaisen arjessa – tavalla tai toisella.

”Emme silti voineet kuvitellakaan, että Atria lahjoittaisi summan, joka kattaa koko talon maalauksen. Olemme toki saaneet talojen maalausurakkaan mukaan monia muitakin tahoja, mutta Atrian lahjoitus on suuruudeltaan omassa mittaluokassaan. Kolmessa vanhassa talossa on valtavasti kuluja, joten en pysty sanoin kuvailemaan, kuinka onnellisia ja kiitollisia lahjoituksesta olemme”, hän hymyilee.

”Johanna soitti minulle helmikuussa kysyen kiinnostuksestamme lahjoitukseen, ja nyt muutaman kuukauden päästä maalausta jo käynnistetään. Yleensä pääsemme kuluttajaa lähelle tuotteidemme kautta, mutta tällä kertaa tulokulma asiaan on hiukan toisenlainen: kun perheen arki järkkyy, haluamme olla mukana mahdollistamassa kodikasta asumista sairastuneiden lasten perheille”, kertoo Atrian vastuullisuusjohtaja Merja Leino.

Vihreä talo kätkee sisäänsä yllättävän pohjalaisen historian

Kolmen Ronald McDonald -talon maalausprojekti on aloitettu vuonna 2020, ja urakan on tarkoitus valmistua vuonna 2022, jolloin on talojen 20-vuotisjuhlavuosi. Meilahtelaisen huvila-alueen meri-ilmasto on tehnyt vuosien saatossa tehtävänsä: Vihreän talon maalipinta on haalistunut ja hilseilee. Maalattava ulkolaudoitus kätkee kuitenkin sisäänsä jotakin paljon vanhempaa: talon hirsirunko on oikeastaan vuonna 1844 valmistunut pohjalaistalo, joka on siirretty alueelle 2000-luvun alussa, jolloin lastentalosäätiö vuokrasi paikan Helsingin kaupungilta ja alkoi rakennuttaa taloja sairastuneiden lasten perheiden väliaikaisasumista varten.

Ei ollut sattumaa, että Johanna Huhtariihi keksi kysyä juuri Atrialta lahjoitusta pohjalaistalon maalaamiseksi. Vihreällä Talolla on useampi yhtymäkohta Atriaan: se on aikoinaan sijainnut vain kivenheiton päässä nykyisestä Nurmon ruokatehtaasta. Talon alkuperäinen nimi on Ihamäen tila, ja se oli aikoinaan Nurmon suurimpia maataloustiloja. Ihamäen tilalta vietiin myös lehmiä teuraaksi silloiselle Itikan teurastamolle, josta myöhemmin tuli lihatalo Atria.

”On tietysti upeaa, että talon historia vielä näin osuvasti sivuaa Pohjanmaata ja Atriaa. Olisimme antaneet lahjoituksen joka tapauksessa, mutta tämä yhteneväisyys meihin lämmittää mieltä erityisesti”, sanoo Atrian vastuullisuusjohtaja Merja Leino.

Useat sukupolvet – isät, äidit, mummat, paapat, miniät ja vävyt – ovat siis asuneet talon hirsien suojassa, ja sen seinät ovat nähneet ja kuulleet vuosien saatossa monenlaisia tarinoita, ihmisten iloja ja suruja. Vihreän talon alkuperäinen väri oli harmaa, ja harmaan talon entisen elämän ovat konkreettisesti kokeneet pohjalaiset sisarukset Kimmo Ala-Penttilä ja Riitta Ojanperä.

”Talo kuului aikoinaan isoisällemme eli paapallemme, jonka perheen maatila Ihamäki aikoinaan oli. Muistamme lapsuudestamme erityisesti sen suuren tuvan tunnelman pitkine penkkeineen ja leivinuuneineen. Lopulta perimme tilan, ja olemme sen pelloilla itsekin viljelleet useampia vuosia. 2000-luvun alussa myimme tilan eteenpäin. On hienoa nähdä, kuinka merkityksellisen jatkumon talo saa nyt sairastuneiden lasten perheiden tukena”, kuvailee Kimmo Ala-Penttilä.

Pohjalaiset sisarukset ovat tuoneet mukanaan talon historiaan saumattomasti kuuluvia arvoesineitä, jotka he nyt ojentavat säätiön Johanna Huhtariihelle. Nämä esineet, vuonna 1936 allekirjoitettu kunniakirja sekä useampi arvomitali, kuuluivat sisarusten isosedälle Niilolle, joka teki elinaikanaan merkityksellisiä saavutuksia painiurheilun parissa. Niilo kaatui vuonna 1940 talvisodassa vain 25-vuotiaana.

”Haluamme omistaa talon uuden elämän talossa asuneelle Niilolle, jonka oma elämä jäi aivan liian lyhyeksi. Täällä monen lapsen ja nuoren elämä saattaa
vielä sairaudesta huolimatta jatkua. Tietäisipä Niilo, miten hienoon tarkoitukseen hänen kotitalonsa päätyi”, Riitta Ojanperä lisää.

Loppukesänä talo komeilee jo uudessa maalissaan, sillä maalausurakan on määrä olla valmis juhannukseen mennessä.

”On erittäin huojentavaa, että kaikki kolme taloa on pian maalattu ja uudessa loistossaan. Me olemme täällä perheitä varten, ja talojen tulee olla kunnossa, jotta meidän säätiömme tarkoitus toteutuu”, iloitsee Johanna Huhtariihi.

Ronald McDonald -talojen pihapiirin läpi kulkee nuori tyttö äitinsä kanssa. He ovat luultavasti matkalla lastensairaalaan katsomaan tytön sisarusta. Illalla, kun perhe palaa talolle, luvassa on vielä makoisa yllätys: Atrian tulevan kesän grilliherkkuja iltapalaksi. Niitä voi kokoontua syömään vaikkapa pihalla kukkivan luumupuun alle.

Teksti: Henna Helne, kuva: Atria